Сухи топли кабини

СПА

ФИНЛАНДСКА САУНА

Суха сауна (с оскъдна влага на въздуха), облицована с дърво, температура от 80ºC до 110ºC.
Подгряването става чрез специални печки (електрически или на дърва), в които са разположени вулканични камъни. Камъните съхраняват и разпространяват топлината, имат специфичен аромат, който комбиниран с мириса на дървесината и ароматизаторите във водата, създава неповторимото изживяване на сауната.
Светлината в сауната обикновено е приглушена, посетителят се отдава на тишината и релаксацията.
Комбинацията от горещината на сауната заедно с последващото прилагане на студ чрез вода или въздух в помещенията за охлаждане, подсилват кръвообращението и имунната система.

БИОСАУНА

Суха сауна (с ниска влага на въздуха), облицована с дърво, температура от 60°C до 65°C.
Различава се от финландската сауна с по-високата влажност на въздуха, по-ниската температура и прилагането на светлинна терапия.

ИНФРАРЕД САУНА

Инфраред сауната използва тела с инфрачервени лъчи, които се приемат директно от човешкото тяло. Това е основната разлика с традиционната (финландска) сауна, при която затоплянето на тялото става индиректно, посредством затопляне на въздуха.
Инфрачервените тела произвеждат лъчева енергия, същата както слънчевата, но без вредните ултравиолетови лъчи.
Инфраред сауната е лесна за ползване, подходяща е както за частни домове, така и за обществени СПА центрове. Заради относително ниската температура, тя може да се ползва от хора с ниско кръвно налягане, със сърдечни проблеми, при спортни травми, артрит и хронична умора. Дълбокото проникване на инфрачервените лъчи под кожата на тялото оказва много добър ефект върху алергични заболявания, акне, екземи, целулит. Може да се използва ежедневно.

СОФТ САУНА

Суха баня (с ниска влага на въздуха) – температура от 60ºC до 65ºC.
Различава се от финландската сауна с по-високата влажност на въздуха, по-ниската температура и прилагането на светлинна терапия.

БИЛКОВА(ФИТО) САУНА

Чудесно съчетание на два ефекта – на сауната и на билките. Обикновено в билковите бани се използват смеси от няколко вида растения. В билковата сауна разширяването на порите и подобряването на кръвообращението от сауна ефекта, дава възможност за лесното проникване на активните вещества от билките в кожата, които имат не само локално действие, но влияят и върху целия организъм.

ЛАКОНИУМ

Суха баня с топли стени, пейки, под и с малка влажност на въздуха – температура около 45°C.
Температурата е постоянна. Излъчващата се от всички страни топлина загрява тялото по много нежен и благотворен начин. Името му идва от Laconicum (т.е. Balneum, баня), затоплено сухо помещение за изпотяване в римските терми. Лакониумът най-често представлявал кръгла стая с ниши, коничен покрив с кръгъл отвор в горната част, на който е бил прикрепен бронзов щит с вериги – така отворът можел да се намалява или уголемява с цел регулиране на температурата. Стените са били измазани с гипсова мазилка и полиран мрамор, а таванът бил боядисан в синьо със златни звезди.

ТЕПИДАРИУМ

Тепидариумът е топло помещение за релакс. Температурата в помещението е 37°C, влажността на въздуха е малка. Отопляват се стените и пода. Препоръчва се като въвеждащо преди калдариумът и/или последващо помещение преди охлаждаща процедура.
Облицовката на помещението може да бъде със стъклокерамика или керамика.