Влажни топли кабини

СПА

ПАРНА БАНЯ

Класическата парна баня е с влажност 100%, температура от 45°С до 50°С, с отопляеми пейки и под. Обикновено таванът е пирамиден или купулообразен, с вградено фиброоптично осветление тип „Звездно небе” или др. под. Помещението се облицова със стъклокерамика или керамика, може да се декорира с различни керамични пана. Парата предизвиква обилно и полезно потене. Мощната влага на въздуха пречи на изпарението на потта, както е в сауната. Посещението в парната баня релаксира тялото и духа, отпуска мускулатурата, подобрява кръвоснабдяването на кожата.
Ароматизиращата система допълва приятните усещания. Лечебното въздействие на ароматите и благоуханията печели все по-голямо значение в модерната регенерационна медицина. Оптималното свързване на парата и ароматите увеличава лечебното им действие. Инхалацията на есенции от билки като лавандула, мирта или евкалипт е благотворно за белите дробове и дихателните органи. Парните бани задължително са придружени с баня за охлаждане, студен душ или др.

КАЛДАРИУМ

Калдариумът е вид парна баня с висока влажност на въздуха. Температурата в омещението е около 37-45°C. Силата на горещата пара и лечебното действие на ароматите дават възможност за максимално изчистване на организма от токсини. Идеално се съчетава с последващо охлаждане.

СОЛНА БАНЯ/ПАРНА БАНЯ СЪС СОЛИ

Парна баня с впръскване на солен разтвор. Температурата на помещението е от 37°C до 45°C, висока влажност. Освен въздействието на водата особено полезно е и въздействието на различни видове соли – вдишването им се сравнява с ефекта на морската вода, оказват благотворно въздействие срещу алергии и астма.

ТУРСКА БАНЯ/ХАМАМ

Турската баня (Хамам) е с висока влажност и температура 40°С. Пейките и подът се опопляват. Таванът е куполообразен. Хамамът най-често се облицова с мрамор, керамика или стъклокерамика. Големината на помещението, както и следването на ориенталската традиция са предпоставка за обогатяване на облицовката с различни орнаменти. В затоплените пейки са вградени специални корита “курни”, от които с тасове се гребe вода и се облива тялото. След хубавото напарване върху специален загрят плот се прави масаж на тялото – най-напред пилинг масаж с „кесе”, след това нежно обвиване със сапун.